În data de 23 noiembrie 2015, în cadrul Cardiostructural Clinic din Spitalul Monza din Bucureşti au fost efectuate cu succes primele proceduri endovasculare ghidate prin ecocardiografie intracardiacă. Echipa medicală a Centrului de Intervenţii Structurale Cardiovasculare constituită din Dr Şerban Bălănescu, Dr Adrian Linte şi Dr Andrada Bogdan cu suportul tehnic al Dr Eustaquio Onorato de la Clinica Humanitas Gavazzeni, Bergamo, au realizat tratamentul endovascular cu închiderea unui defect septal atrial la o pacientă în vârstă de 49 ani şi a unui foramen ovale patent la o pacientă în vârstă de 17 ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic recent.
Ecocardiografia intracardiacă este o metodă imagistică în timp real care constă în vizualizarea imaginilor ecocardiografice cu ajutorul unei sonde introduse în interiorul cavităţilor cardiace pe calea venei femurale şi a venei cave inferioare. Aplicabilitatea practică a ecocardiografiei intracardiace se regăseşte în sala modernă de cateterism cardiac în timpul efectuării unor proceduri complexe de corectare a unor anomalii cardiace structurale, mai ales congenitale. Dintre acestea cele mai importante sunt defectul septal atrial, foramenul ovale patent, defectul septal ventricular sau stenoza aortică.
Eco intracardiac este utilizat şi pentru precizia efectuării puncţiei trans-septale atriale (necesară pentru o multitudine de proceduri structurale, ca tratamenul cu MitraClip al regurgitării mitrale, ablaţia cu radiofrecvenţă a tahiaritmiilor cu origine în cordul stâng sau valvuloplastia mitrală cu balon în stenoza mitrală).
Clasic pentru toate acestea se foloseşte ecocardiografia transesofagiană, care nu poate fi efectuată fără sedare profundă sau anestezie generală cu intubare orotraheală. Aceasta impune prezenţa în sala de cateterism a unui anestezist şi a unui ecocardiografist, medicaţie şi supraveghere complexă, precum şi îngrijirea pe termen scurt a pacientului intubat în terapia intensivă după ieşirea din sala de cateterism. Ecocardiografia intracardiacă se efectuează sub anestezie locală la pacient treaz, fără a necesita anestezist şi plasarea unei sonde de ecocardiografie în esofag. Aceste avantaje coroborate cu faptul că imaginile obţinute au o calitate superioară celor transesofagiene a făcut ca în multe săli moderne de cateterism ecocardiografia intracardiacă să înlocuiască ecocardiografia transesofagiană mai ales in cazul excluderii percutane a defectului septal atrial, a defectului septal ventricular, a foramenului ovale patent sau a puncţiei transseptale. Prin utilizarea unui sistem modern de ecocardiografie intracardiacă Cardiostructural Clinic din cadrul Spitalului Monza București, vine astfel în întâmpinarea nevoilor pacienţilor în ceea ce priveşte siguranţa şi confortul acestora precum şi îmbunătăţirea actului medical în sine. Ne propunem ca în viitor toate procedurile pe care le efectuăm pentru corecţia endovasculară a bolilor cardiace congenitale ale septului interatrial să fie realizate cu ajutorul acestei metode imagistice moderne, fiabile şi mai ales care conferă confort pacientului în timpul intervenţiilor endovasculare.