Spitalul Monza anunţă realizarea unei intervenţii de excelenţă: tratamentul hibrid (chirurgical și intervenţional), în condiţii de urgenţă, al unui anevrism voluminos al arcului aortic, la un pacient de 82 ani.
Pacientul a fost adus la Spitalul Monza după ce diagnosticul a fost stabilit în alt centru, unde intervenţia a fost considerată cu risc major de mortalitate. Având în vedere vârsta avansată a pacientului, echipa cardiologică, anestezică și cardio-chirurgicală din cadrul Cardiac Center a confirmat faptul că riscul unei intervenţii chirurgicale clasice cu oprire circulatorie completă este prea mare.
După evaluarea radiologică completă prin tomografie computerizată a întregii aorte și după echilibrarea pacientului, echipa de chirurgie cardiovasculară a realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru ambele braţe și pentru creier, prin ligaturarea și transferarea acestora într-un bypass unic, implantat într-un segment de aortă sănătos.
“Aceste vase aveau originea la nivelul unei porţiuni de aortă dilatată anevrismal și fisurată, cu hematom peri-aortic. Intervenţia efectuată pe cord bătând, sub anestezie generală, dar fără oprire cardio-circulatorie, s-a efectuat prin toracotomie minimă (incizie în torace de max. 10 cm). Astfel, trauma a fost redusă la minimum, iar recuperarea post-operatorie a fost rapidă. „Dacă alegeam varianta în care opream inima, din cauza vârstei înaintate a pacientului, la finalizarea intervenţiei exista riscul major ca inima să nu mai pornească”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secţie Chirurgie Cardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.
Imediat după intervenţia de debranșare a ramurilor arcului aortic pentru braţe și creier, pacientul a fost transferat în sala de intervenţii endovasculare, unde echipa de cardiologie intervenţională a introdus, pe calea vaselor de la rădăcina coapsei (artera femurală), la nivelul anevrismului aortic, o proteză auto-expandabilă ce a fost eliberată din peretele aortic sănătos în aorta ascendentă, până în peretele sănătos în aorta descendentă.
“Anevrismul fisurat al arcului aortic a fost eliminat complet din circuitul sanguin, eliminându-se riscul ca ruptura acestuia să se completeze printr-o hemoragie internă intratoracică gravă. Procedura a fost realizată sub control radiologic, iar poziţionarea precisă a protezei a respectat bypass-ul pentru vasele supra-aortice abia implantate”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secţie Cardiologie Intervenţională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.
Astfel, a fost aleasă soluţia optimă de tratament pentru pacient (hibrid: chirurgical și intervenţional, succesiv și rapid) prin care tratamentul unei boli acute grave și ameninţătoare de viaţă a fost efectuat cu traumatism perio-operator redus și cu complicaţii intra și post-operatorii minime. Evoluţia post-operatorie a pacientului a fost optimă cu trezirea rapidă după anestezia generală cu funcţii vitale optime (neurologică, renală, respiratorie și cardiacă). Reușita intervenţiei aortice complexe a depins de colaborarea extrem de strânsă între clinicieni, radiologi, cardiologi intervenţioniști și chirurgi cardiovasculari, iar la rezultatul optim au participat toate departamentele Cardiac Center ale Spitalului Monza.
Intervenţia descrisă mai sus face parte din Programul de Intervenţii Cardiovasculare Structurale Complexe la care este angajat Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenţii endovasculare și chirugicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulţi, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale. De asemenea, parte din program este implantarea de valve cardiace protetice pe cale endovasculară, de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generaţie pentru anevrismele de aortă.