Sari la conținut

Eliberată de durere: O poveste despre perseverență și vindecare cu ajutorul procedurii ALIF

Anul 2019 a marcat pentru Iasmine un moment dificil: o primă intervenție chirurgicală pentru hernie de disc. Următorii doi ani au fost o perioadă de acalmie, marcată de o viață activă și lipsită de dureri. Însă, destinul avea alte planuri.

“Mă durea foarte tare, nu mai puteam merge. Luam analgezice foarte puternice, am făcut două RMN-uri în decurs de câteva luni și totuși coloana mea nu părea în neregulă. Cel mai greu a fost să găsesc un medic care să mă creadă. Să creadă că mă doare și să mă ajute să identific cauza”, ne povestește Iasmine.

Diagnostic: Tulburare de statică cu colaps discal L5-S1, post hernie de disc operată, și instabilitate segmentară L5-S1

“Prima operație m-a luat prin surprindere, a trebuit să mă operez foarte rapid. Acum, voiam să știu ce opțiuni am. Am discutat atât cu medici din țară cât și din străinătate, luând în considerare chiar și înlocuirea discului vertebral cu o proteză mobilă dar nerecomandată persoanelor tinere.

Din fericire, am ajuns la Dr. Andrei Spatariu. El a fost cel care a reușit să identifice cauza durerii: o instabilitate a coloanei vertebrale. Mi-a explicat detaliile procedurii ALIF și am decis să fac intervenția. A fost o decizie curajoasă, dar a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o.”

Intervenția chirurgicală ALIF: o soluție modernă pentru durerile de spate

Dr. Andrei Spatariu, medic primar neurochirurgie: “ALIF este o intervenție majoră, nu este o intervenție chirurgicală pentru hernia de disc clasică cu abord posterior (prin spate) ci o procedură cu abord anterior (prin abdomen). In examinarile RMN ale Iasminei, erau niște modificări specifice, de instabilitate, era vizibil dar ar fi trebuit să știi și ce cauți. Investigațiile au implicat o combinație de RMN, radiografie dinamica, examen clinic, discografie, probe de provocare a durerii și probe de ameliorare a durerii prin infiltrații selective.

Iasmine necesita o fixare L5-S1, fie prin abord anterior fie posterior – însă existând deja o intevenție prin abord posterior, calea posterioară fiind deja modificată din prima intervenție, și neavând recidivă de hernie de disc ci doar această instabilitate, era important să ii facem o fixare cât mai bună între cele două vertebre și cât mai “lordozantă”, pacienta nemaiavând deloc curbura fiziologică a coloanei.

ALIF-ul este indicat în special persoanelor tinere, care nu au patologie de coloană posterioară, nu au hipertrofie articulară, care să apese din spate. Iar cel mai important aspect al procedurii ALIF este refacerea lordozei, adică reface curbura fiziologică a coloanei, mult mai bună decât printr-un abord posterior.”

Colaborare exemplară a echipei pluridisciplinare

Avantajul major în susținerea acestor intervenții este dat de echipa pluridisciplinară care participă, medicul neurochirurg, chirurgul vascular si medicul anestezist. Rolul chirurgului vascular este de a expune coloana, îndepărând organele abdominale și vasele de pe coloană. Practic, se face o “fereastră de lucru” îndepărtând peritoneul pentru a oferi acces neurochirurgului la coloană. Durata medie a intervenției este de 3 ore.

Dr. Bogdan Vintilă, medic primar chirurgie vasculară, este cel care a facilitat succesul intervenției prin expunerea meticuloasă a coloanei vertebrale.

Dr. Anca Vișan, medic anestezist, a jucat un rol crucial în asigurarea confortului și siguranței Iasminei pe parcursul intervenției ALIF.

 

 

Procedura ALIF a fost soluția ideală pentru Iasmine. Echipa noastră medicală a ales această procedură datorită mai multor avantaje:

  • Abordul anterior: Permite acces direct la coloana vertebrală, oferind o vizibilitate mai bună și o traumă mai mică pentru pacient.
  • Proteza mare: Se poate implanta o proteză mai mare, care oferă o suprafață de contact mai mare cu vertebra și o stabilitate sporită.
  • Osteosinteză: Abordul anterior permite o integrare mai bună a protezei cu vertebra, reducând riscul de complicații.
  • Refacerea lordozei: Procedura ALIF reface curbura fiziologică a coloanei vertebrale, reducând durerile de spate și îmbunătățind postura pacientului.
  • Recuperare mai rapidă: pacientul nu are dureri de spate postoperator, deoarece nu se umblă la coloană și musculatură.

Spre surprinderea Iasminei, recuperarea a fost mai rapidă decât se aștepta.

“Nu mai suportam durerea, eram nervoasa, nu mai aveam empatie pentru oameni iar analgezicele nu aveau niciun efect. Acum, după operația ALIF, mă bucur enorm că am luat această decizie. Viața mea s-a schimbat complet!”

Mobilizarea pacientului începe imediat după operație. În primele 4 săptămâni se face cu o activitate fizică moderată sub recomandarea kinetoterapeutului. Din a cincea săptămână se începe activitate activă dar tot sub supraveghere medicală. După 3 luni, pacientul își poate relua activitatea fizică obișnuită, inclusiv mersul la sală si ridicarea greutăților.”

Povestea Iasminei este o dovadă a perseverenței și a încrederii în medici dedicați, care oferă soluții inovatoare și eficiente pentru a reda pacienților calitatea vieții. Procedura ALIF are indicație pentru a trata leziunile discale degenerative, stenoza rahidiană și instabilitatea coloanei vertebrale.

Echipa noastră medicală vă oferă o evaluare aprofundată și teste medicale personalizate pentru a determina dacă intervenția ALIF, este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

 

Urmărește-ne pe rețelele de socializare

Spitalul Monza - Chirurgie complexă

Copyright © 2024 MONZA ARES SRL , CUI: 48907340, Reg. Com. J40/18808/2023