Cancerul colorectal – tratament prin chirurgie robotică
Dr. Oana Stănciulea, Medic primar chirurgie generală
Dr. Oana Maria Stănciulea este medic primar chirurgie generală, cercetător ştiinţific și doctor în ştiinţe medicale. Experiența dnei dr. Stănciulea în chirurgie este amplă și confirmată de mii de cazuri oncologice tratate cu succes. Are o experienţă de peste 10 ani în chirurgia robotică şi de peste 17 ani în chirurgia laparoscopică avansată şi chirurgia oncologică. Domeniile sale de interes sunt chirurgia oncologică digestivă prin abord clasic, laparoscopic şi robotic, în special și chirurgia cancerului colorectal. Mai mult decât atât, Dr. Stănciulea este supraspecializată în chirurgia minim invazivă (laparoscopică şi robotică) a glandelor suprarenale, chirurgia minim invazivă (laparoscopică şi robotică) a splinei, chirurgie oncologică ginecologică și chirurgia bolilor inflamatorii (abord clasic şi laparoscopic).
Cancerul colorectal
Cancerul colorectal – cancerul colonului şi rectului – este ca frecvență al treilea tip de cancer atât la bărbați cât şi la femei. Colonul și rectul alcătuiesc intestinul gros. Funcția lor principală este de a absorbi apa și electroliții conținuți în alimentele digerate și de a elimina reziduurile solide. Cancerul de colon apare la nivelul mucoasei peretelui intestinal şi se poate extinde la ganglionii limfatici, la organele învecinate sau, în stadii avansate, la organe aflate la distanță.
Simptomele cancerului colorectal pot include: prezența sângelui în scaun, constipație, subțierea scaunului, disconfort în momentul actului defecației sau necesitatea urgentă de a merge la toaletă fără eliminarea scaunului ,scădere în greutate inexplicabilă, balonare, oboseală cronică. De multe ori în stadiile precoce ale bolii aceste manifestări sunt deseori șterse, putând fi cu ușurință neglijate de pacienți.
Singurul tratament capabil să ofere vindecarea sau o supraviețuire cât mai îndelungată este tratamentul chirurgical. În stadii precoce tratamentul chirurgical este suficient, în stadii avansate, i se asociază și alte tratamente precum chimioterapia și radioterapia. Intervențiile chirurgicale pentru cancer colorectal pot fi efectuate la ora actuală prin mai multe căi de abord: deschis (chirurgia clasică, asociată cu incizii largi, pierdere de sânge intra operatorie mai mare, durere postoperatorie mai intensă) sau minimal-invaziv (laparoscopic sau robotic).
Chirurgia robotică a luat o amploare deosebită în ultimul deceniu, fiind una dintre cele mai revoluționare aplicații ale procesului tehnologic în medicină. Dezvoltarea chirurgiei robotice îşi are originea în limitele chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepția în profunzime a câmpului operator, instrumente drepte (nearticulate), cu grade de libertate limitate, transmiterea şi amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului la vârful instrumentului. Toate aceste dezavantaje, precum şi curba de învățare lungă în proceduri chirurgicale mai dificile (așa cum sunt și intervențiile chirurgicale pentru cancer colo-rectal) au dus la folosirea limitată a acestei căi de abord, cu excepţia câtorva domenii în care chirurgia laparoscopică a devenit „gold standard“: colecistectomia laparoscopică, tratamentul chirurgical al sarcinii ectopice, abordul chisturilor ovariene benigne.
Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, aducând o imagine tridimensională, mărită de 10 ori a câmpului operator, amplificarea dexterității, precizie chirurgicală îmbunătățită şi confort ergonomic pentru chirurg. Toate aceste avantaje tehnice oferite de sistemul robotic permit abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate acum sigur şi eficace, cu mai puține complicații, scăderea timpului de spitalizare şi rezultate îmbunătățite.
Principala indicație a abordului robotic este reprezentat de cancerele pelvine – cancerul de rect, prostată și cancerele ginecologice, în care abordul laparoscopic este considerat dificil, datorită particularităților anatomice ale acestei zone (spațiu ȋngust, adânc, inextensibil). Se consideră că toate cancerele colorectale au indicație de abord robotic, cu excepția tumorilor extinse la organele din jur care implică o rezecție multiorgan și cazurile cu carcinomatoză peritoneală ce dispun de protocoale specifice de tratament. Abdomenul operat nu reprezintă o contraindicație pentru abordul robotic.
Abordul robotic în cancerul colorectal este asociat cu o pierdere de sânge redusă, reluarea mai rapidă a tranzitului intestinal, durere postoperatorie redusă, revenirea rapidă la o dietă normală, durată redusă de spitalizare, recuperare rapidă si nu in ultimul rând, mai puține complicații postoperatorii. Principalul avantaj al abordului robotic în cancerul de rect este reprezentat de posibilitatea prezervării nervilor pelvini (datorită vizibilității mult îmbunătățite şi a manevrabilității crescute a instrumentelor robotice), fapt care se traduce postoperator printr-o incidență scăzută a complicațiilor urinare şi sexuale.
Altebeneficii ar fi:
- Revenirea rapidă la o dietă normală
- Durere postoperatorie redusă
- Pierdere de sânge redusă
- Risc scăzut de infectare
În ceea ce privește chirurgia cancerului de rect rezultatele obținute până în prezent demonstrează o supraviețuire comparabilă celei din chirurgia deschisă, scăzând semnificativ numărul de complicații urinare și sexuale datorită evidențierii și conservării plexului nervos hipogastric.