Call center 021.9983
Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă: 08:00 – 15:00

Rinosinuzita cronică

Caracteristici generale

Sinuzita cronică este o boală comună în care cavităţile ce înconjoară căile aeriene nazale (sinusurile) se inflamează și formează edeme timp de cel puţin 8 săptămâni, în ciuda unui tratament medicamentos corect efectuat.

Cunoscută și ca rinosinuzită cronică, această boală interferează cu drenajul sinusurilor și cauzează acumularea mucusului. Dacă aveţi rinosinuzită cronică, poate fi mai greu să respiraţi pe nas. Zona din jurul ochilor și fata pot fi umflate și puteţi avea durere facială și dureri de cap (cefalee).

Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecţie, dar poate fi cauzată și de creșterea unor formaţiuni în sinusuri (polipi nazali) sau de o deviaţie de sept. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii și adulţii de vârstă mijlocie, dar poate afecta și copiii.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei cronice sunt:

  • Polipii nazali. Aceștia sunt ţesuturi care cresc și pot bloca pasajele nazale sau sinusurile.
  • Reacţiile alergice. Triggerii alergici includ infecţiile fungice ale sinusurilor.
  • Deviaţia de sept nazal (peretele dintre nări). Un sept deviat  poate restricţiona sau bloca căile de drenaj ale sinusurilor.
  • Traumatismele la nivelul feţei. Un os facial fracturat poate cauza obstrucţia căilor de drenaj sinusale.
  • Alte afecţiuni medicale. Complicaţiile fibrozei chistice, refluxului gastroesofagian sau HIV și alte boli ale sistemului imun pot determina blocaje nazale.
  • Bolile tractului respirator. Infecţiile în tractul respirator (cele mai comune sunt virozele) pot inflama și îngroșa mucoasa sinusală, pot bloca drenajul mucusului și creea condiţii perfecte pentru dezvoltarea bacteriană. Aceste infecţii pot fi virale, bacteriene sau fungice.
  • Alergiile (de exemplu “febra fânului”). Inflamaţia ce se produce odată cu alergiile poate bloca sinusurile.
  • Celulele sistemului imun. În anumite afecţiuni, celulele sistemului imun, denumite eozinofile, pot determina inflamaţia sinusurilor.

Diagnostic

Pentru a determina cauza simptomelor, doctorul va testa sensibilitatea la nivelul nasului sau gâtului. Pentru a fi mai ușoară vizualizarea căilor nazale, doctorul va folosi un instrument pentru a menţine nasul deschis, apoi va aplica medicamente ce produc constricţia vaselor de sânge din culoarul respirator și va introduce o lumină în pasajul nazal pentru a urmări inflamaţia sau lichidul. Inspecţia vizuală va ajuta la excluderea condiţiilor fizice care determină sinuzita, cum sunt polipii nazali sau alte anormalităţi.

Alte metode pentru a stabilirea diagnosticului de sinuzită cronică:

Endoscopia nazală. Un tub subţire, flexibil sau rigid (fibroscop sau endoscop), cu o lumină cu fibră optică și o videocameră atașată, este inserat prin nas permiţându-i doctorului să vizualizeze pe un monitor cavităţile nazale, deschiderile fiziologice ale sinusurilor și, uneori, interiorul sinusurilor. Acestă investigaţie este, de asemenea, cunoscută sub numele de rinoscopie endoscopică.

Imagistică. Imaginile achiziţionate folosind tomografia computerizată (CT) sau rezonanţa magnetică nucleară (RMN) pot arăta detalii cu privire la sinusuri și zona nazală. Acestea ajută la identificarea unei inflamaţii profunde sau a obstrucţiei fizice care sunt dificil de detectat folosind doar endoscopul. În rinosinuzitele cronice este recomandată examinarea CT.

Culturile nazale și sinusale. Culturile sunt, în general, nefolositoare pentru diagnosticarea sinuzitei cronice. Cu toate acestea, în cazurile în care boala nu răspunde la tratament sau progresează, culturile din secreţiile nazale pot ajuta la identificarea cauzei, care pot fi de natură bacteriană sau fungică.

Testul de alergie. Dacă doctorul suspectează că boala poate fi cauzată de alergeni, un test cutanat de alergie poate fi recomandat. Este util, sigur și rapid și poate ajuta la identificarea alergenului care este responsabil de reacutizările nazale.

Complicaţii

  • Acutizări ale astmului bronșic. Sinuzitele cronice pot determina un atac de astm și pot întreţine această boală.
  • Meningită. Această infecţie cauzează inflamaţia membranelor și a fluidului ce înconjoară creierul și măduva spinării.
  • Probleme vizuale. Dacă infecţia se extinde la orbită, poate determina scăderea vederii sau chiar orbire care poate fi permanentă.
  • Cheaguri de sânge. Infecţiile pot cauza probleme în venele care înconjoară sinusurile, interferând cu vascularizaţia spre creier și pot reprezenta un risc pentru accident vascular cerebral.

Tratament

Scopul tratării sinuzitei cronice constă în reducerea inflamaţiei sinusurilor, menţinerea căilor de drenaj nazal, eliminarea cauzei care stă la baza sinuzitei și reducerea numărului puseelor de sinuzită.

Tratamentul medicamentos

Doctorul vă poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei. Acesta poate include:

Irigaţii cu soluţii saline, care se introduc în nas pentru a spăla căile nazale.

Corticosteroizi nazali. Spray-urile ajută la prevenirea și tratarea inflamaţiei: budesonide (Rhinocort Aqua), mometasone (Nasonex) și fluticazonă (Avamys).

Corticosteroizi orali sau injectabili.  Aceste medicamente sunt folosite pentru ușurarea inflamaţiei din sinuzita severă, în special dacă aveţi polipi nazali. Exemplele includ prednisone și metiprednisolon (oral), betametazonă orală (Celestamine) sau dexametazonă (injectabil). Corticosteroizii orali pot cauza efecte secundare severe când se folosesc timp îndelungat, prin urmare sunt indicaţi numai pentru tratarea simptomelor severe.

Decongestionanţi. Aceste medicamente sunt disponibile fără reţetă în forme de sirop, tablete și spray. Se folosesc timp de câteva zile cel mult, în caz contrar pot determina acccentuarea congestiei (congestive rebound).

Calmante precum aspirina, acetaminofenul (Paracetamol) sau ibuprofenul (Nurofen). Din cauza riscului de sindrom Reye – o boală care poate fi fatală – niciodată nu trebuie administrată aspirină unui tânăr sub 18 ani. Aspirina poate declanșa o alergie severă în cazul pacienţilor cu sindrom Vidal-Samter (triada polipoză nazală – astm bronșic – alergie la aspirină).

Trebuie reţinut că unele dintre aceste medicamente pot agrava sinuzita. Metode mult mai eficiente de administrare a medicaţiei pentru sinusuri sunt încă studiate.

Antibioticele sunt câteodată necesare în sinuzită dacă aveţi o infecţie bacteriană. Cu toate acestea, sinuzita cronică este adesea cauzată de alte microorganisme decât bacteriile, de aceea antibioticele nu au mereu efect.

Imunoterapia. Dacă alergiile contribuie la sinuzită, injecţiile antialergice (imunoterapie) care ajută la scăderea reacţiei organismului la alergeni specifici pot trata boala.

Tratamentul chirurgical

Dacă sinuzita continuă să reziste la tratament sau medicaţie, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi o soluţie. Pentru această procedură, chirurgul introduce prin nări un endoscop (un tub cu o lentilă care mărește) și o cameră video, echipament ce îl ghidează către sinusuri. De asemenea, se folosesc instrumente mici pentru a îndepărta polipii sau alte obstrucţii care blochează fluxul aerului sau al fluidelor din sinusuri.

Chirurgul va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăţi drenajul și cu un instrumentar special și optici (endoscoape) angulate poate pătrunde în fiecare sinus în parte pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă patologică și mucoasă îngroșată care obstruează din interior ostiumurile sinusale.

Prevenirea recidivelor

Evitaţi infecţiile de tract respirator superior. Minimalizaţi contactul cu oameni cu viroze. Spălaţi-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun, în special înaintea meselor.

Ținerea sub control a alergiilor și a astmului. Urmaţi tratamentul recomandat de medic pentru a soluţiona alergiile și astmul; dacă simptomele nu sunt foarte bine controlate, vorbiţi cu doctorul pentru a schimba planul de tratament.

Evitaţi fumul de ţigară și aerul poluat. Acestea pot irita și inflama plămânii și căile nazale.

Umidificarea casei. Folosiţi un umidificator dacă aerul din casă are tendinţa de a fi uscat. Acesta ajută la umidifierea căilor de respiraţie, îmbunătăţește fluxul mucusului din sinusuri și ajută la prevenirea blocajului și a inflamaţiei.

duvar kağıdı ehliyet soruları çöz